Thursday, June 30, 2011

tips selepas cabut gigi~

assalamualaikum semua pembaca yg sy hargai sekalian..



hari ni azie nk wt entry lg psl gigi..hehe spe igt entry yg azie wt sblm ni psl gigi? spe x igt buleh tgk kt [sini]..entry yg tu pengalaman pertama azie cbut gigi..azie bakal pakai braces.wahh lepas ni ade besi la kt gigi cik azie ni..hehe...b4 nk pkai ni doctor suh cabut 4 gigi..woh byk tu! n now wt pengetahuan anda semua azie sudah abs cbut gigi 4 btg tu..wt klinik kerajaan je,seminggu 1 gigi..gigih kn?? yeah happy rse..huhu..*azie still ade gigi tw*..sbb sblm azie cbut gigi, ade org ckp cbut gigi ni sakit,sampai demam2..azie da cabut 4 gigi, alhamdulillah xde demam lgsg...siang cabut,mlm da boleh mkn cm bese..ok setelah berjaya cbut 4 gigi tu, now azie nk share sikit tips2 lepas cabut gigi mcm yg azie wt..mana la tau ade antara pembaca ni nanti nk kne cabut gigi sbb sakit atau nk pasang besi mcm azie jgk.. =)



tips lepas cabut gigi:

1. gigit kapas tu dan jgn kacau lgsg

2. sampai rumah, anda dinasihatkan berehat,tido lg sng..dalam 2 jam gitu pn ok..sampai rse hilang kebas

3. then bila bgn tido kumur dgn air sejuk..kumur smpai habis darah

4. then kemam ais batu byk2 sampai darah beku..sambil tgk tv atau on9 pn buleh

5. pastu minum air sejuk yg berperisa..x kisah la air oren ke. sirap ke..nk kasi sedap mulut

6. pastu mandi basahkan kepala



tu je step2 nye..insyaAllah lepas tu da bleh mkn cm bese tp dan elakkan makan makanan yg panas utk 1 hari..insyaAllah jgk xde demam dan x sakit..ni step yg azie gunakan tp kalo ade pape yg nk tmbh dialu-alukan..*tp kalo darah byk sgt x berenti2 gk better dptkn nasihat doctor..renung2kan dan selamat beramal! =)

3 comments:

abglan said...

oooooO camtu caranya...

aziza esa said...

yup ni cara azie yg azie nk share ^^

Anonymous said...

ALAY TULISANNYE GAJELAS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...